Allah Mucîbdir .
Ayeti kerimede:
"Benden isteyenin , duâ ettiğinde duâsını kabul ederim . " (Bakara: 186).
Allah Celle ve Celalühünün duaları kabul ettiğine kalpteniman şarttır . Duam kabul olunmayacak diye edilen duaların kabulünü beklemek doğru olmaz .
Hadisi şerifte:
"Hazreti Ebû Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah: (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:
"Allah'a duayı , size icabet edeceğinden emin olarak yapın . Şunu bilin ki Allah celle şanuhu (bu inançla olmayan ve) gafletle (başka meşguliyetlerle) oyalanan kalbin duasını kabul etmez . " Kaynak kütübi sitte:1743) .
Burada Allahın Mucîb olduğunu , dualara icabet ettiğini , kabul ettiğini kalbimize ve aklımıza yazmalıyız . Kesin ve emin bir biçimde alemlerin Rabbi olan , tüm güç ve kuvvet kendisinin olan , bizim her halimizi bilen , dualarımızı duyan , bizi gören bir Rabbimizden istediğimizi bilelim . Onun öyle bir gücü vardır ki herşeye boyun eğdirir . Emri ol dur . Oda hemen oluverir . Yerleri ve gökleri tutan , herşeye hükmeden Allahtır .
Ayeti kerimede:
"O sizi topraktan yarattı ve sizi orada yaşattı . O halde O'ndan mağfiret dileyin , sonra da O'na tevbe edin . Doğrusu Rabb'im size çok yakındır ve duâları kabul edendir . " (Hûd: 61).
Her kul dünya ve ahiret için , kendisinin iyiliği için ihtiyacı olan tüm hayırları Allahtan istemelidir . Sığınıldığında koruyan , istendiğinde veren , dua edildiğinde işiten ve icabet eden Mucîb Allahtır . Tevbeleride işitip kabul eden odur .
Kötülüğümüze bir şey istememeliyiz . Bedduada etmekten kaçınmalıyız .
Hadisi şerifte:
"Hazreti Cabir (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Nefslerinizin aleyhine dua etmeyin , çocuklarınızın aleyhine de dua etmeyin , hizmetçilerinizin aleyhine de dua etmeyin . Mallarınızın aleyhine de dua etmeyin . Ola ki , Allah'ın duaları kabul ettiği saate rastgelir de , istediğiniz kabul ediliverir . " Ebû Davud , Salat 362 . Kaynak kütübi sitte:1755) .
Allah Celle ve Celalühü peygamberlerininde dualarını bol bol kabul etmiş . Kendisine sığındıklarında korumuş , kendisinden istendiğinde vermiş , tevbe ve amellerini kabul buyurmuştur .
Yusuf aleyhisselam kıssasında Ayeti kerimede:
(Yusuf) dedi ki: “Ey Rabbim! Zindan benim için , bunların isteklerini yapmaktan daha sevimlidir . Eğer tuzaklarını benden uzaklaştırmazsan , onlara meyleder ve câhillerden olurum . ”Rabbi onun duâsını kabul etti ve ondan uzaklaştırdı . Çünkü O işitendir , bilendir . Yusuf:33 ,34) .
Adem babamız aleyhisselam ve Havva annemiz aleyhisselam kıssasında ayeti kerimede:
Bunun üzerine ikisi de o ağacın meyvesinden yediler , ayıp yerleri görünüverdi . Üstlerini cennet yapraklarıyla örtünmeye çalıştılar . Âdem Rabbine âsi olup şaşırdı . Rabbi yine de onu seçip tevbesini kabul etti , ona doğru yolu gösterdi . Tâ-Hâ:121-122) .
Yunus aleyhisselam kıssasında ayeti kerimede:
Zünnun’u (Yunus’u) da an! Hani o bir vakit öfkeli bir hâlde geçip gitmişti . Kendisini hiç sıkıştırmayacağımızı sanmıştı . Nihayet karanlıklar içinde: “Allah’ım! Senden başka ilâh yoktur , sen bütün noksan sıfatlardan münezzehsin . Gerçekten ben zâlimlerden oldum . ” diye niyaz etti . Biz de onun duâsını kabul ettik ve onu üzüntüden kurtardık . İşte biz müminleri böyle kurtarırız . Enbiyâ:88) .
Görüldüğü üzere Allah duaları en güzel şekilde icabet edip kabul edendir .
Ayrıca peygamberler aşırı giden , haddi aşan , isyankar , tevbeye ve imana yönelmeyen , kavimleri helakları içinde dua etmişlerdir . Onların kötülüklerinden Rablerine sığınmışlardır . Allah ise yine dualarını kabul ederek kavimlerini helak etmiştir .
Ayeti kerimelerde:
Âd’ı , Semud’u , Ress halkını ve bunlar arasında birçok nesilleri de helâk ettik . Furkan:38).
Hadisi şerifte:
"Hazreti Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Hacılar ve umre yapanlar Allah'ın elçileridir . Onlar Allah'a dua etseler , Allah onlara derhal icabet eder (dualarını kabul eder) . Eğer kendisinden af ve mağfret dileseler , derhal onlara mağfiret eder . "Kaynak kütübi sitte:6841) .
Günahları bol bol bağışlayan , tevbeleri kabul eden , dertlere derman olan , gönüllere şifa veren , dualara icabet eden Alemlerin Rabbine dua etmek her kulun yapması gereken birşeydir . Allahın azameti ve büyüklüğü karşısında hiçbir hüküm sahibi yoktur . O rahmet ve merhametiyle herşeyi kuşatandır .
Hadisi şerifte
Rıfa'atü'l-Cüheni radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri gecenin yarısı veya üçte ikisi geçinceye kadar (günahların kaydını) geciktirir . Sonra: "Sakın kullarım benden başkasından bir talepte bulunmasınlar! Kim ben Azimüşşan'dan talep ederse , isteğine icabet eder , duasını kabul ederim . Kim benden talepte bulunursa , ona istediğini veririm . Kim benden af dilerse onu affederim , bu hal fecir doğuncaya kadar devam eder" buyurur" Kaynak kütübi sitte:6358) .
Dua hayırdır ve sevaptır . Rabbimize Mevlamıza yönelmedir . Allah insanı zayıf ve ihtiyaç sahibi kılmıştır . Asıl hayatın ahiret olduğunu bilsin , dünyaya kanmasın , zatına yönelsin diye . . Dünya geçici , ahiret kalıcı ve sonsuzdur .
Ayeti kerimede:
İşlediklerini en güzel şekilde kabul ettiğimiz ve kötülüklerini geçtiğimiz kimseler , cennet halkı arasındadırlar . Bu onlara vaad olunan dosdoğru bir vaaddir . Ahkaf:16) .
Amelleri , ibadetleri , duaları dilediklerini yüce katında kabul eden Mucîbtir .
Evliyaların büyüklerinden bir zatın eserinde:
İstiâze; sığınma , korunma , talep etme mânâlarına gelir . Şeytandan , kötülük ve şerlerden , haramlardan günahlardan , cehennemden . Allah-u Teâlâ'ya sığınmak , kulluğun en mühim hususiyetlerindendir .
Allah-u Teâlâ Âyet-i kerime'sinde:
"Allah'a sığın! . . " buyuruyor . (Mümin: 56)
Hıfz-u himayesine sığınılacak , yardım istenecek , kapısına başvurulacak yegâne mâbud O'dur .
Şeytan kıyamete kadar insanları iğva edeceğine yemin ettiği için , insanın etrafını çevirmekten vesveseler vermekten bir an olsun boş bulunmamaktadır .
Allah-u Teâlâ Âyet-i kerime'sinde tekrar tekrar duâ edip yalvaran kişinin söyleyeceği lâfızlarla şeytanın iğvalarından , hile ve desiselerinden kendisine sığınmayı emir buyurmuştur:
"De ki: Rabb'im! Şeytanların vesveselerinden sana sığınırım . Rabb'im! Yanımda bulunmalarından da sana sığınırım . " (Müminûn: 97-98)
Her insan daha hayatta iken noksanlıklarını gidermeye çalışmalı , her zaman için şeytanın şerrinden Allah-u Teâlâ'ya sığınarak muvaffakiyet dilemelidir .
“
Yazmaktadır .
Çaresiz kalmış tüm kullarının sığınmalarını işiten , dualarına icabet eden Mucîb odur . Tüm sesleri işiten Semidir . Bir ses diğerine engel olmaz . Tüm kullarının dualarını da ayni anda işitmesi , icabet etmesi ona zor değildir .
Yaratan hiçbir yarattığına muhtaç değildir ama tüm yaratılmışlar Ona muhtaçtır .
Hadisi şeriflerde:
"Sizden herkes , ihtiyaçlarının tamamını Rabbinden istesin , hatta kopan ayakkabı bağına varıncaya kadar istesin . " Kütübi sitte:1756) .
Peygamber efendimizin sallallahü aleyhi ve sellem tüm hayatı dua idi . Otururken , kalkarken , yemek yerken , su içerken , yürürken , yatacağı zaman , kalkacağı zaman , namazdan önce , namazdan sonra hep dualar ile Rabbine yönelirdi .
Hadisi şerifte:
"İbnu Mes'ud (radıyallahu anh) hazretleri anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Allahu Teala Hazretleri'nin fazlından isteyin . Zira Allah , kendisinden istenmesini sever . İbadetin en efdali de (dua edip) kurtuluşu beklemektir . " Kütübi sitte:1758) .
Allahın emirlerini uyup , yasaklarından kaçınmalı , her halimizde ona yönelmeli istemeli , sığınmalıyız . Dualar kul ile Rabbi arasındaki bağı kuvvetlendirir . İmanımız artar . Mümin kullar bilirlerki tüm güçlerin üzerinde , ol demesiyle herşeyi olduran , tek , bir , eşsiz , benzersiz , dengi ve ortağı olmayan , herşeye hüküm eden bir Rabbi var . Bu bile en ağır ibtilalarda mümin kullara güven aşılar . Allahın yardımıyla bir bir imtihanların geçer ve kazanır . Kafirlerin ise dünyadada , ahirettede sığınacak hiçbir şey bulamazlar .
Ayeti kerimede:
Gizli fısıldaşmalar ancak şeytandandır . Bunu iman edenleri üzmek için yapar . Oysa şeytan , Allah'ın izni olmadıkça müminlere hiçbir zarar veremez . Müminler Allah'a tevekkül etsinler . Mücadele:10) .
Nefsten ve şeytandan koruyacakta yine Allahu Tealadır . Dualar ile sığınılmalıdır .
Ayeti kerimelerde:
Kur’an okuyacağın zaman , kovulmuş şeytandan Allah’a sığın . Nahl:98) .
Takvâya erenler , şeytan tarafından bir vesveseye uğrayınca Allah’ı zikrederler . Bir de bakarsın ki onlar gerçeği görüp bilmişlerdir bile . Araf:201) .
Sığınılması gereken herşeyden Alemlerin Rabbine sığınılmalıdır .
Hadisi şerifte:
"İbnu Ömer (radıyallahu anhüma) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Kime dua kapısı açılmış ise ona rahmet kaıları açılmış demektir . Allah'a taleb edilen (dünyevi şeylerden) Allah'ın en çok sevdiği afiyettir . Dua , inen ve henüz inmeyen her çeşit (musibet) için faydalıdır . Kazayı sadece dua geri çevirir . Öyle ise sizlere dua etmek gerekir . "Kaynak kütübi sitte:1723) .
Allah dilemediği sürece bir musibet isabet etmeyeceğine göre , kullar Rabbine çok sığınmalıdır . Bu dualar mümin kulların huzurudur .
Dualarım kabul olmuyor diye üzülmemeli , ısrarla kesin bir şekilde dua edilmeye devam edilmelidir . Çünkü Allahu Teala kullarının kendisine yönelmesinden hoşlanır , duaların dinler ve sever . Bu sebeple o kulunu sevdiğinden dua etmeyi bırakmaması için onu geciktirir . Bunda da hikmetler vardır .
Dilerse anında kabul der . Dilerse geciktirir . Dilerse bırakır .
Bizler dualarımıza icabet eden , bizi her zaman duyan ve gören bir Rabbimiz olduğunu kalpten iman etmeliyiz . Allahın emir ve yasaklarına uyarak halimize düzeltemeye çalışmalıyız . Tevbe ve istiğfar ile kalbi yıkamalıyız .
Unutulmamalıdır ki Allah bir duayı kabul etmese bile ona sevap yazar . Hayır olarak zerre işlense biliniz ki o yazılmaktadır . Belki Allah o duayı kabul etse ahiretini unutacak ve isyankarlardan olucaktır . Kendisi için hayırlı olmayacaktır . Allah herşeyi bilir , bizler ise bunları bilemeyiz . Gaybı , geleceği bilen , herşeyden haberdar olan , herşeyi ilmiyle kuşatıp en ince ayrıntısına kadar bilen Allahtır .
Ayeti kerimede:
Hoşunuza gitmediği halde savaş size farz kılındı . Bazen hoşunuza gitmeyen bir şey , hakkınızda hayırlı olabilir ve hoşunuza giden bir şey de hakkınızda şer olabilir . Allah bilir siz bilmezsiniz . Bakara:216) .
Kullar samimi şekilde Rabbine yönelip , ısrarla istemelidir . Ya Rabbi benim için bunu hayra çevir . Diyerekte . Ya Rabbi hayırlısıyla ihsan eyle . Diyerekte . dualarımıza ilave edebiliriz .
Ayeti kerimede:
Onlardan bir kısmı da: “Ey Rabbimiz! Bize dünyada iyilik ve güzellik ver , âhirette de iyilik ve güzellik ver . Bizi cehennem azabından koru . ” derler . Bakara:201) .
Dünyayı isteyip , ahireti unutmamalıyız . Hem dünyada ve hem ahirette Yüce Rabbimizden istemeliyiz .
Yusuf aleyhisselamın duası ayeti kerimede:
“Rabbim! Sen bana hükümranlık verdin , rüyâların tabirini öğrettin . Ey göklerin ve yerin yaratıcısı! Dünyada da ahirette de benim yârim yardımcım sensin . Müslüman olarak canımı al ve beni sâlihler zümresine kat . ”Yusuf:101) .
Bu duayada amin diyerek Ya Mucîb olan Allahımızdan duamıza icabet edip , kabul etmesini niyaz ederiz amin .
Ayeti kerimede:
"Benden isteyenin , duâ ettiğinde duâsını kabul ederim . " (Bakara: 186).
Allah Celle ve Celalühünün duaları kabul ettiğine kalpteniman şarttır . Duam kabul olunmayacak diye edilen duaların kabulünü beklemek doğru olmaz .
Hadisi şerifte:
"Hazreti Ebû Hüreyre (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah: (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki:
"Allah'a duayı , size icabet edeceğinden emin olarak yapın . Şunu bilin ki Allah celle şanuhu (bu inançla olmayan ve) gafletle (başka meşguliyetlerle) oyalanan kalbin duasını kabul etmez . " Kaynak kütübi sitte:1743) .
Burada Allahın Mucîb olduğunu , dualara icabet ettiğini , kabul ettiğini kalbimize ve aklımıza yazmalıyız . Kesin ve emin bir biçimde alemlerin Rabbi olan , tüm güç ve kuvvet kendisinin olan , bizim her halimizi bilen , dualarımızı duyan , bizi gören bir Rabbimizden istediğimizi bilelim . Onun öyle bir gücü vardır ki herşeye boyun eğdirir . Emri ol dur . Oda hemen oluverir . Yerleri ve gökleri tutan , herşeye hükmeden Allahtır .
Ayeti kerimede:
"O sizi topraktan yarattı ve sizi orada yaşattı . O halde O'ndan mağfiret dileyin , sonra da O'na tevbe edin . Doğrusu Rabb'im size çok yakındır ve duâları kabul edendir . " (Hûd: 61).
Her kul dünya ve ahiret için , kendisinin iyiliği için ihtiyacı olan tüm hayırları Allahtan istemelidir . Sığınıldığında koruyan , istendiğinde veren , dua edildiğinde işiten ve icabet eden Mucîb Allahtır . Tevbeleride işitip kabul eden odur .
Kötülüğümüze bir şey istememeliyiz . Bedduada etmekten kaçınmalıyız .
Hadisi şerifte:
"Hazreti Cabir (radıyallahu anh) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Nefslerinizin aleyhine dua etmeyin , çocuklarınızın aleyhine de dua etmeyin , hizmetçilerinizin aleyhine de dua etmeyin . Mallarınızın aleyhine de dua etmeyin . Ola ki , Allah'ın duaları kabul ettiği saate rastgelir de , istediğiniz kabul ediliverir . " Ebû Davud , Salat 362 . Kaynak kütübi sitte:1755) .
Allah Celle ve Celalühü peygamberlerininde dualarını bol bol kabul etmiş . Kendisine sığındıklarında korumuş , kendisinden istendiğinde vermiş , tevbe ve amellerini kabul buyurmuştur .
Yusuf aleyhisselam kıssasında Ayeti kerimede:
(Yusuf) dedi ki: “Ey Rabbim! Zindan benim için , bunların isteklerini yapmaktan daha sevimlidir . Eğer tuzaklarını benden uzaklaştırmazsan , onlara meyleder ve câhillerden olurum . ”Rabbi onun duâsını kabul etti ve ondan uzaklaştırdı . Çünkü O işitendir , bilendir . Yusuf:33 ,34) .
Adem babamız aleyhisselam ve Havva annemiz aleyhisselam kıssasında ayeti kerimede:
Bunun üzerine ikisi de o ağacın meyvesinden yediler , ayıp yerleri görünüverdi . Üstlerini cennet yapraklarıyla örtünmeye çalıştılar . Âdem Rabbine âsi olup şaşırdı . Rabbi yine de onu seçip tevbesini kabul etti , ona doğru yolu gösterdi . Tâ-Hâ:121-122) .
Yunus aleyhisselam kıssasında ayeti kerimede:
Zünnun’u (Yunus’u) da an! Hani o bir vakit öfkeli bir hâlde geçip gitmişti . Kendisini hiç sıkıştırmayacağımızı sanmıştı . Nihayet karanlıklar içinde: “Allah’ım! Senden başka ilâh yoktur , sen bütün noksan sıfatlardan münezzehsin . Gerçekten ben zâlimlerden oldum . ” diye niyaz etti . Biz de onun duâsını kabul ettik ve onu üzüntüden kurtardık . İşte biz müminleri böyle kurtarırız . Enbiyâ:88) .
Görüldüğü üzere Allah duaları en güzel şekilde icabet edip kabul edendir .
Ayrıca peygamberler aşırı giden , haddi aşan , isyankar , tevbeye ve imana yönelmeyen , kavimleri helakları içinde dua etmişlerdir . Onların kötülüklerinden Rablerine sığınmışlardır . Allah ise yine dualarını kabul ederek kavimlerini helak etmiştir .
Ayeti kerimelerde:
Âd’ı , Semud’u , Ress halkını ve bunlar arasında birçok nesilleri de helâk ettik . Furkan:38).
Hadisi şerifte:
"Hazreti Ebu Hureyre radıyallahu anh anlatıyor: "Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Hacılar ve umre yapanlar Allah'ın elçileridir . Onlar Allah'a dua etseler , Allah onlara derhal icabet eder (dualarını kabul eder) . Eğer kendisinden af ve mağfret dileseler , derhal onlara mağfiret eder . "Kaynak kütübi sitte:6841) .
Günahları bol bol bağışlayan , tevbeleri kabul eden , dertlere derman olan , gönüllere şifa veren , dualara icabet eden Alemlerin Rabbine dua etmek her kulun yapması gereken birşeydir . Allahın azameti ve büyüklüğü karşısında hiçbir hüküm sahibi yoktur . O rahmet ve merhametiyle herşeyi kuşatandır .
Hadisi şerifte
Rıfa'atü'l-Cüheni radıyallahu anh anlatıyor: "Resulullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Allah Teala hazretleri gecenin yarısı veya üçte ikisi geçinceye kadar (günahların kaydını) geciktirir . Sonra: "Sakın kullarım benden başkasından bir talepte bulunmasınlar! Kim ben Azimüşşan'dan talep ederse , isteğine icabet eder , duasını kabul ederim . Kim benden talepte bulunursa , ona istediğini veririm . Kim benden af dilerse onu affederim , bu hal fecir doğuncaya kadar devam eder" buyurur" Kaynak kütübi sitte:6358) .
Dua hayırdır ve sevaptır . Rabbimize Mevlamıza yönelmedir . Allah insanı zayıf ve ihtiyaç sahibi kılmıştır . Asıl hayatın ahiret olduğunu bilsin , dünyaya kanmasın , zatına yönelsin diye . . Dünya geçici , ahiret kalıcı ve sonsuzdur .
Ayeti kerimede:
İşlediklerini en güzel şekilde kabul ettiğimiz ve kötülüklerini geçtiğimiz kimseler , cennet halkı arasındadırlar . Bu onlara vaad olunan dosdoğru bir vaaddir . Ahkaf:16) .
Amelleri , ibadetleri , duaları dilediklerini yüce katında kabul eden Mucîbtir .
Evliyaların büyüklerinden bir zatın eserinde:
İstiâze; sığınma , korunma , talep etme mânâlarına gelir . Şeytandan , kötülük ve şerlerden , haramlardan günahlardan , cehennemden . Allah-u Teâlâ'ya sığınmak , kulluğun en mühim hususiyetlerindendir .
Allah-u Teâlâ Âyet-i kerime'sinde:
"Allah'a sığın! . . " buyuruyor . (Mümin: 56)
Hıfz-u himayesine sığınılacak , yardım istenecek , kapısına başvurulacak yegâne mâbud O'dur .
Şeytan kıyamete kadar insanları iğva edeceğine yemin ettiği için , insanın etrafını çevirmekten vesveseler vermekten bir an olsun boş bulunmamaktadır .
Allah-u Teâlâ Âyet-i kerime'sinde tekrar tekrar duâ edip yalvaran kişinin söyleyeceği lâfızlarla şeytanın iğvalarından , hile ve desiselerinden kendisine sığınmayı emir buyurmuştur:
"De ki: Rabb'im! Şeytanların vesveselerinden sana sığınırım . Rabb'im! Yanımda bulunmalarından da sana sığınırım . " (Müminûn: 97-98)
Her insan daha hayatta iken noksanlıklarını gidermeye çalışmalı , her zaman için şeytanın şerrinden Allah-u Teâlâ'ya sığınarak muvaffakiyet dilemelidir .
“
Yazmaktadır .
Çaresiz kalmış tüm kullarının sığınmalarını işiten , dualarına icabet eden Mucîb odur . Tüm sesleri işiten Semidir . Bir ses diğerine engel olmaz . Tüm kullarının dualarını da ayni anda işitmesi , icabet etmesi ona zor değildir .
Yaratan hiçbir yarattığına muhtaç değildir ama tüm yaratılmışlar Ona muhtaçtır .
Hadisi şeriflerde:
"Sizden herkes , ihtiyaçlarının tamamını Rabbinden istesin , hatta kopan ayakkabı bağına varıncaya kadar istesin . " Kütübi sitte:1756) .
Peygamber efendimizin sallallahü aleyhi ve sellem tüm hayatı dua idi . Otururken , kalkarken , yemek yerken , su içerken , yürürken , yatacağı zaman , kalkacağı zaman , namazdan önce , namazdan sonra hep dualar ile Rabbine yönelirdi .
Hadisi şerifte:
"İbnu Mes'ud (radıyallahu anh) hazretleri anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Allahu Teala Hazretleri'nin fazlından isteyin . Zira Allah , kendisinden istenmesini sever . İbadetin en efdali de (dua edip) kurtuluşu beklemektir . " Kütübi sitte:1758) .
Allahın emirlerini uyup , yasaklarından kaçınmalı , her halimizde ona yönelmeli istemeli , sığınmalıyız . Dualar kul ile Rabbi arasındaki bağı kuvvetlendirir . İmanımız artar . Mümin kullar bilirlerki tüm güçlerin üzerinde , ol demesiyle herşeyi olduran , tek , bir , eşsiz , benzersiz , dengi ve ortağı olmayan , herşeye hüküm eden bir Rabbi var . Bu bile en ağır ibtilalarda mümin kullara güven aşılar . Allahın yardımıyla bir bir imtihanların geçer ve kazanır . Kafirlerin ise dünyadada , ahirettede sığınacak hiçbir şey bulamazlar .
Ayeti kerimede:
Gizli fısıldaşmalar ancak şeytandandır . Bunu iman edenleri üzmek için yapar . Oysa şeytan , Allah'ın izni olmadıkça müminlere hiçbir zarar veremez . Müminler Allah'a tevekkül etsinler . Mücadele:10) .
Nefsten ve şeytandan koruyacakta yine Allahu Tealadır . Dualar ile sığınılmalıdır .
Ayeti kerimelerde:
Kur’an okuyacağın zaman , kovulmuş şeytandan Allah’a sığın . Nahl:98) .
Takvâya erenler , şeytan tarafından bir vesveseye uğrayınca Allah’ı zikrederler . Bir de bakarsın ki onlar gerçeği görüp bilmişlerdir bile . Araf:201) .
Sığınılması gereken herşeyden Alemlerin Rabbine sığınılmalıdır .
Hadisi şerifte:
"İbnu Ömer (radıyallahu anhüma) anlatıyor: "Resûlullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Kime dua kapısı açılmış ise ona rahmet kaıları açılmış demektir . Allah'a taleb edilen (dünyevi şeylerden) Allah'ın en çok sevdiği afiyettir . Dua , inen ve henüz inmeyen her çeşit (musibet) için faydalıdır . Kazayı sadece dua geri çevirir . Öyle ise sizlere dua etmek gerekir . "Kaynak kütübi sitte:1723) .
Allah dilemediği sürece bir musibet isabet etmeyeceğine göre , kullar Rabbine çok sığınmalıdır . Bu dualar mümin kulların huzurudur .
Dualarım kabul olmuyor diye üzülmemeli , ısrarla kesin bir şekilde dua edilmeye devam edilmelidir . Çünkü Allahu Teala kullarının kendisine yönelmesinden hoşlanır , duaların dinler ve sever . Bu sebeple o kulunu sevdiğinden dua etmeyi bırakmaması için onu geciktirir . Bunda da hikmetler vardır .
Dilerse anında kabul der . Dilerse geciktirir . Dilerse bırakır .
Bizler dualarımıza icabet eden , bizi her zaman duyan ve gören bir Rabbimiz olduğunu kalpten iman etmeliyiz . Allahın emir ve yasaklarına uyarak halimize düzeltemeye çalışmalıyız . Tevbe ve istiğfar ile kalbi yıkamalıyız .
Unutulmamalıdır ki Allah bir duayı kabul etmese bile ona sevap yazar . Hayır olarak zerre işlense biliniz ki o yazılmaktadır . Belki Allah o duayı kabul etse ahiretini unutacak ve isyankarlardan olucaktır . Kendisi için hayırlı olmayacaktır . Allah herşeyi bilir , bizler ise bunları bilemeyiz . Gaybı , geleceği bilen , herşeyden haberdar olan , herşeyi ilmiyle kuşatıp en ince ayrıntısına kadar bilen Allahtır .
Ayeti kerimede:
Hoşunuza gitmediği halde savaş size farz kılındı . Bazen hoşunuza gitmeyen bir şey , hakkınızda hayırlı olabilir ve hoşunuza giden bir şey de hakkınızda şer olabilir . Allah bilir siz bilmezsiniz . Bakara:216) .
Kullar samimi şekilde Rabbine yönelip , ısrarla istemelidir . Ya Rabbi benim için bunu hayra çevir . Diyerekte . Ya Rabbi hayırlısıyla ihsan eyle . Diyerekte . dualarımıza ilave edebiliriz .
Ayeti kerimede:
Onlardan bir kısmı da: “Ey Rabbimiz! Bize dünyada iyilik ve güzellik ver , âhirette de iyilik ve güzellik ver . Bizi cehennem azabından koru . ” derler . Bakara:201) .
Dünyayı isteyip , ahireti unutmamalıyız . Hem dünyada ve hem ahirette Yüce Rabbimizden istemeliyiz .
Yusuf aleyhisselamın duası ayeti kerimede:
“Rabbim! Sen bana hükümranlık verdin , rüyâların tabirini öğrettin . Ey göklerin ve yerin yaratıcısı! Dünyada da ahirette de benim yârim yardımcım sensin . Müslüman olarak canımı al ve beni sâlihler zümresine kat . ”Yusuf:101) .
Bu duayada amin diyerek Ya Mucîb olan Allahımızdan duamıza icabet edip , kabul etmesini niyaz ederiz amin .